ГоловнаОстанні новини5 Листопада, 2018р.
 Версія для друку

Рекомендації щодо збирання та вживання дикорослих грибів

Опубліковано: 05.11.2018, 08:29

Восени збільшується кількість випадків отруєнь грибами. Серед основних причин – вживання неїстівних грибів або неправильно приготовлених умовно їстівних; старих або зіпсованих їстівних; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

Так, лише минулої доби, 4 листопада до лікарень міст Лубни та Полтава були доставлені 5 людей з попереднім діагнозом: отруєння дикорослими грибами.

Щоб запобігти отруєнню грибами:

•Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).

•Збирайте і купуйте тільки відомі вам їстівні гриби.

•Не збирайте гриби, які ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.

•Уникайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з пошкодженою поверхнею, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; не збирайте пластинчаті види, оскільки отруйні гриби маскуються під них; уникайте «шампіньйонів» та «печериць», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору.

•Не куштуйте сирі гриби на смак.

•Викидайте забруднену нижню частину ніжки гриба. Гриби промивайте, у маслюків та мокрух знімайте з капелюшка слизьку плівку.

•Дикорослі гриби підлягають кулінарній обробці у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

•На початковому етапі обробки кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

•Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які збираєтесь засолювати (грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік), щоб позбутися гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка.

•Не давайте гриби дітям, літнім людям та вагітним жінкам.

•Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик та ін.) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. Водночас отрута розчиняється у взаємодії з алкоголем, що призводить до сильного отруєння.

•Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.

•Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть призвести до дуже тяжкого захворювання – ботулізму.

•Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Симптомами отруєння є нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, судоми, зниження артеріального тиску, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів. Біль та нудота повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. 

Перша допомога при отруєнні грибами:

1.Викличте «Швидку медичну допомогу». Не зволікайте, чекаючи на лікарів, – промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, викличте блювання, натиснувши пальцями на корінь язика; коли промивні води стануть чистими, прийміть 4-5 пігулок активованого вугілля.

2.Випийте міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновивши водно-сольовий баланс.

3.З’ясуйте, хто ще вживав страву з грибів, яка призвела до отруєння, та проведіть профілактичні заходи.

Забороняється у разі отруєння вживати будь-які ліки та їжу, це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику.

Дотримання цих правил може зберегти ваше здоров’я та навіть життя, адже отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій постійно проводить профілактично-роз’яснювальну роботу з населенням щодо небезпеки вживання у їжу дикорослих грибів, нагадує правила їх збирання та приготування, перевіряє місця продажу грибів. Проте найпевніший спосіб вберегти життя та здоров’я – зовсім виключити з раціону дикорослі гриби.


   
Останні новини
14 Листопада14:41 Рятувальники наголошують на дотриманні правил пожежної безпеки у побуті
14 Листопада13:46 Кабінет Міністрів України схвалив програму надання житла рятувальникам на умовах фінансового лізингу
14 Листопада11:39 Рятувальники готові до ускладнення погодних умов
14 Листопада10:25 Небезпека піротехнічних виробів та основні правила безпеки з ними
13 Листопада15:36 Рятувальники Полтавщини проводять для дітей цікаві та змістовні заходи з основ безпеки життєдіяльності
13 Листопада13:11 З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 62 тисячі вибухонебезпечних предметів
12 Листопада15:12 Фахівці Головного управління навчали школярів правилам безпечної поведінки (ВІДЕО)
12 Листопада09:23 Впродовж минулого тижня підрозділи ДСНС України врятували 49 осіб та ліквідували 1 тис. 225 пожеж
11 Листопада10:01 Увага! Попередження про туман в Україні
10 Листопада10:24 В рамках проекту міжнародної технічної допомоги уряду ФРН відбулася церемонія передачі обладнання для сфери цивільного захисту України
9 Листопада15:30 Увага! Попередження про туман
9 Листопада14:35 Рятувальники випробовують пожежно-технічне обладнання і спорядження на спеціальному стенді
8 Листопада14:27 Увага! Небезпека поряд з нами –піротехнічні вироби! Основні вимоги до піротехнічних виробів
8 Листопада14:06 Співробітники обласної Служби порятунку «101» роз’яснюють громадянам правила пожежної безпеки у побуті
8 Листопада11:33 Психолог ДСНС навчала майбутніх рятувальників основам саморегуляції та стресостійкості
Останні новини